GRATIS UITPROBEREN

De AVG en het MKB – wat zijn de 6 basiseisen?

Stel je voor dat je een nieuw product op de markt brengt en binnen no-time zie je de verkoopcijfers stijgen. Maar dan gebeurt er iets onverwachts: een klant klaagt over de manier waarop je zijn persoonlijke gegevens hebt gebruikt. Je hebt geen idee wat er fout is gegaan en je weet niet wat je moet doen. Het kost je niet alleen geld, maar ook je reputatie als betrouwbare ondernemer.

Met onze tool Blueline+ hoef je je geen zorgen te maken over dit soort scenario’s. Het zorgt ervoor dat jouw bedrijf voldoet aan alle AVG-vereisten, en dat de privacyrechten van je klanten gewaarborgd zijn. Je voorkomt niet alleen boetes, maar bouwt ook aan vertrouwen en geloofwaardigheid voor jouw bedrijf. Daarbij is AVG-naleving niet alleen verplicht, maar ook een kans om jouw bedrijf te onderscheiden van concurrenten.

Maar wat zijn nou precies die wettelijke vereisten onder de AVG voor het MKB? Op deze pagina laten wij zien aan welke 6 vereisten u in ieder geval moet voldoen.

 

doe nu de avg quickscan

De AVG voor het MKB – van extra belang

De AVG schrijft voor dat u als bedrijf de persoonsgegevens van individuen op een rechtmatige, behoorlijke en transparante manier moet verwerken. Dat geldt voor uw klanten, medewerkers, leveranciers, en alle anderen van wie u persoonsgegevens verwerkt (zoals door contactformulieren).  

Dit betekent dat u duidelijk moet maken welke gegevens u verzamelt, waarom u dat doet en wat u ermee doet. Dit doet u voornamelijk via het bijhouden van een goed verwerkingsregister.

Daarbij moet u ‘passende technische en organisatorische maatregelen’ nemen om de gegevens te beschermen tegen verlies, diefstal of misbruik. U moet die maatregelen in kaart hebben. Ook moet u snel kunnen handelen in het geval van een datalek (binnen 72 uur) of een gegevensverzoek van een betrokkene (reageren binnen een maand).

En tot slot: uw naleving van al deze eisen moet u direct zelf kunnen aantonen! Als de Autoriteit Persoonsgegevens (of een auditor) inzicht wil hebben in uw privacybeleid, moet u uit zichzelf kunnen aantonen dat u voldoet aan de AVG. Dit heet de verantwoordingsplicht.

Voor het MKB is AVG-naleving extra belangrijk, omdat zij vaak minder middelen hebben om te voldoen aan de regelgeving en boetes relatief zwaar kunnen wegen. Daarnaast kan het voldoen aan de AVG helpen om het vertrouwen van klanten te winnen en een concurrentievoordeel te behalen. Maar geen zorgen: Blueline+ maakt het voldoen aan deze eisen zo makkelijk mogelijk!

2 weken lang zien hoe gemakkelijk Blueline+ in het gebruik is?
gratis uitproberen

Wat eisen legt de AVG op aan het MKB?

Het belang van privacy is helder, maar als ondernemer heeft u het al druk genoeg. Welke verplichtingen legt de AVG u nou concreet op? Wij zetten de zes belangrijkste AVG-verplichtingen op een rij:

U moet een register bijhouden van welke gegevens uw onderneming verwerkt

U dient datalekken te registreren en tijdig af te handelen (vaak binnen 72 uur!)

U moet in kaart hebben wat de grootste risico’s zijn voor de gegevens die u verwerkt, en welke maatregelen u treft.

U moet vastleggen onder welke (juridische) grondslag u persoonsgegevens verwerkt

U moet verzoeken van betrokkenen (zoals klanten of leveranciers) binnen een maand kunnen afhandelen.

U moet uit eigen beweging kunnen aantonen dat u voldoet aan alle AVG-verplichtingen.

Blueline+ voor het MKB

Blueline+ is niet alleen de meest complete en toegankelijke AVG-tool op de markt, het is ook beduidend goedkoper dan de rest. Waarom meer betalen voor minder? 

Eerst zien dan geloven? U krijgt een 14-daagse proefperiode na aanmelding voor Blueline+.

PROFESSIONAL
14,95/ maand

Dashboard

Verwerkingsregister

Datalekbeheer

Dataverzoekbeheer

Riskmanager

Documentmanager

gratis uitproberen

Het verwerkingsregister voor het MKB

WAT IS EEN VERWERKINGSREGISTER?

De Autoriteit Persoonsgegevens benadrukt het keer op keer: het bijhouden van een verwerkingsregister is een centrale verplichting onder de AVG. Een verwerkingsregister is een overzicht van alle manieren waarop uw organisatie persoonsgegevens verwerkt. Het bijhouden van een verwerkingsregister geeft bedrijven daarmee inzicht in welke persoonsgegevens zij verwerken, waarom ze deze (juridisch gezien) verwerken, en hoe ze deze gebruiken.

UW VOORDELEN

Voor het MKB is een goed verwerkingsregister van extra belang. Aangezien het vaak minder middelen en mankracht heeft om te voldoen aan de AVG, is het risico op onjuiste verwerking van persoonlijke gegevens groter. Een verwerkingsregister is daarom van essentieel belang om de verwerkingsactiviteiten binnen het bedrijf te organiseren en te monitoren, en zo te kunnen voldoen aan de vereisten van de AVG en mogelijke boetes te voorkomen. Daarnaast kan een goed verwerkingsregister het vertrouwen van klanten vergroten en u een concurrentievoordeel geven.

LEES MEER OVER HET VERWERKINGSREGISTER
Het verwerkingsregister onder de AVG - een verwerkingsactiviteit invoeren

Vragen over de AVG & het MKB

Vind hieronder antwoord op de meest gestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op.

Waarom moet ik investeren in privacy compliance?

Het is van groot belang dat ook kleinere en middelgrote organisaties voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De AVG stelt hoge eisen aan de manier waarop bedrijven persoonsgegevens verwerken, en het niet naleven van deze regels kan leiden tot hoge boetes en reputatieschade. Het kennen van de basisvereisten van de AVG is daarom essentieel voor het MKB om de privacy van hun klanten en medewerkers te beschermen, en om vertrouwen op te bouwen bij hun klanten.

Wat is Blueline+?

Blueline+ is onze privacy tool die u helpt uw privacy management op een overzichtelijke manier te regelen. Onze tool is snel, zeer betaalbaar, en eenvoudig te gebruiken vanuit browser. Blueline+ biedt u direct inzicht in uw gegevensstromen, risico’s en taken. Met Blueline+ kunt u er zeker van zijn dat uw organisatie volledig voldoet aan de AVG-richtlijnen, zonder dat het u veel tijd en moeite kost.

Maar dat is niet alles. Blueline+ is niet alleen een van de meest complete privacy-oplossingen op de markt, het is ook beduidend goedkoper dan andere alternatieven. Dus waarom zou u meer betalen voor minder functionaliteit? Zo kunt u zich concentreren op wat echt belangrijk is: het laten groeien van uw organisatie.

Waarom is Blueline+ de beste optie voor mij als ondernemer?

Het antwoord is simpel: gebruiksgemak, betaalbaarheid, en service. Blueline+ is speciaal ontworpen voor niet-experts en zorgt ervoor dat jouw bureau moeiteloos aan alle vereisten van de AVG voldoet. Blueline+ is niet alleen een stuk goedkoper dan andere beschikbare alternatieven, maar biedt ook een volledige oplossing voor AVG-compliance. En daarnaast: wij staan altijd klaar om onze klanten te helpen, zowel bij simpele klusjes als meer ingewikkelde opdrachten. Kies voor Blueline+ en bescherm niet alleen de privacy van je klanten, maar ook de reputatie van jouw bureau. 

Moet ook het MKB een verwerkingsregister hebben zoals Blueline+?

Ja, dat is verplicht. Voor het MKB is een goed verwerkingsregister van extra belang. Aangezien het vaak minder middelen en mankracht heeft om te voldoen aan de AVG, is het risico op onjuiste verwerking van persoonlijke gegevens groter.

Het bijhouden van een goed verwerkingsregister is daarom van cruciaal belang. Het geeft bedrijven inzicht in welke persoonsgegevens zij verwerken, waarom ze deze verwerken en hoe ze deze gebruiken. Door dit overzicht kunnen bedrijven ervoor zorgen dat ze voldoen aan de AVG en dat de gegevens veilig worden opgeslagen. Dit kan helpen om de privacy van individuen te beschermen en reputatieschade en hoge boetes te voorkomen. Met onze AVG-compliance oplossing voor het MKB kunt u gemakkelijk een verwerkingsregister opstellen en bijhouden, zodat u zich kunt concentreren dat wat u het beste doet: ondernemen.

Wat betekent de verantwoordingsplicht onder de AVG voor mij als ondernemer?

Als MKB-er bent u verantwoordelijk voor de persoonsgegevens die u verwerkt. De AVG verplicht u om aan te kunnen tonen dat u voldoet aan de privacywetgeving. Dit betekent dat u een overzicht moet hebben van welke persoonsgegevens u verwerkt, waarom u deze verwerkt en hoe u deze beveiligt. Daarnaast moet u kunnen aantonen dat u de juiste maatregelen heeft genomen om de privacyrechten van de personen van wie u gegevens verwerkt te beschermen. Het opzetten van een goed privacybeleid en het bijhouden van een verwerkingsregister zijn essentieel om aan de verantwoordingsplicht te voldoen. Door te investeren in privacy compliance toont u aan dat u de privacy van uw klanten serieus neemt en voorkomt u reputatieschade en hoge boetes.

Waarom is dit belangrijk voor mijn klanten?

AVG-naleving is specifiek belangrijk voor klanten van MKB-bedrijven omdat deze bedrijven vaak beperkte middelen hebben om de persoonlijke gegevens van hun klanten te beschermen. Door te voldoen aan de AVG, laat u zien dat u hun privacyrechten serieus neemt. Daarmee vermindert u de kans op misbruik van hun gegevens. Dit vergroot het vertrouwen van klanten in de veiligheid van hun gegevens en helpt hen zich beschermd te voelen bij het doen van zaken met het MKB-bedrijf.

Interesse? Neem contact met ons op

Als ondernemer heeft u de verantwoordelijkheid om zorgvuldig om te gaan met persoonsgegevens, en u te houden aan de wet. Dat kan veel werk zijn, maar met Blueline+ bespaart u zowel een hoop tijd als kosten. Blueline+ is daarbij al beschikbaar voor €14,95 per maand. Met ons gebruiksvriendelijke privacy-platform beschikt u over een compleet verwerkingsregister en andere functies die u helpen om aan de AVG te voldoen.

Heeft u interesse? Neem dan contact met ons op, en probeer Blueline+ vandaag nog!

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from - Youtube
Vimeo
Consent to display content from - Vimeo
Google Maps
Consent to display content from - Google
Spotify
Consent to display content from - Spotify
Sound Cloud
Consent to display content from - Sound